Homoljski med Miladinović

Prirodni med sa Homoljskih planina kao hrana i lek 065 / 89 45 789

Preparati na bazi matičnog mleča

Matični mleč se koristi za ljudsku ishranu i kao lekovita sredstva, ili pomešan sa medom (najčešće u odnosu 1:100), ili rastvoren u 45% alkoholu.

Rastvor mleča u alkoholu
Alkoholni rastvor mleča se obično priprema tako što se u 40ml 96% alkohola doda 55ml destilovane vode, a zatim se u ovom rastvoru alkohola i vode rastvori 1g mleča uz stalno mešanje. Dnevno se uzima po jedna kašičica ovog rastvora (oko 100 mg mleča). Svež matični mleč može se rastvoriti u 40-50% alkoholu tako što se na 1g mleča doda 20ml rastvora alkohola. Ovaj rastvor mleča se koristi u dozama od 5-10 kapi, pod jezik, 3-4 puta dnevno. Mleč iz 15-20 matičnjaka (3-5 g) rastvori se u 20ml 40% alkohola. Ovaj preparat se uzima preventivno, 2 puta godišnje, u dve kure od po 15 dana, i to dnevno jedanput po 10 kapi pod jezik, ili dva puta dnevno po 5 kapi pod jezik. Razmak između dve kure uzimanja mleča treba da je oko 6 meseci.

Smeša mleča i meda
Za uobičajnu, preventivnu upotrebu preporučuje se da se sadržaj mleča 250-300 mg) iz 1-2 matičnjaka, starih 55-60 sati pomeša sa 100 g meda, dobro izmiksa, i takav preparat koristi ujutru pre jela, po jedna kafena kašičica tako što se drži u ustima dok se ne rastopi. Kao lekovito sredstvo smeša meda i mleča se priprema tako što se u 100g kristalnog meda, prethodno pripremljenog za miksiranje grejanjem, doda mleč iz 5-6 matičnjaka (oko 1 g). Smešu dobro izmešati, staviti u stakleni sud, dobro zatvoriti i držati na hladnom mestu. Preparat koristiti svakog jutra pre jela, po jednu kafenu kašičicu tako što se drži u ustima dok se ne rastopi.

Liofilisani mleč rastvoren u destilovanoj vodi
Liofilisani mleč (mleč u prahu) rastvoriti u vodi u odnosu 1:3 (1g liofilisanog mleča u 3ml destilovane vode). Koristiti 1-2 kapi ovog rastvora dnevno, pod jezik.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Preparati na bazi matičnog mleča

  1. Odličan članak i preporuke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: