Homoljski med Miladinović

Prirodni med sa Homoljskih planina kao hrana i lek 065 / 89 45 789

Propolis kao lek

Za želudac: u slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao dodatnu terapuju onoj koju je prepisao lekar, koristiti Propolis kapi i Propolis kapsule.
Za žuljeve: komadić propolisa zagrejati do omekšanja, a zatim u tankom sloju staviti na žulj, pa privezati zavojem i učvrstiti hanzaplastom. Terapija traje nekoliko dana.
Za kosu (ispadanje, otpadanje): svakodnevno utrljavati propolisovu mast (10%) i 30%- tni alkoholni rastvor propolisa na mesta sa kojih kosa ispada. Terapija traje 2-3 nedelje, a nekad i 3 meseca.
Za nos (hronični gnojni rinitis, farengitis, ozena): dnevno uzeti po 3 kašičice 10-20 % -tnog vodenog rastvora propolisa (na usta), i po 4-5 kapi u nos 3%-tnog rastvora propolisa u glicerinu.
Za prehladu: triput dnevno uzeti po 5-10 kapi propolisa na kocki šećera ili sa kašikom meda.
Za psorijazu: triput dnevno uzimati dražeje propolisa od 0,3 g. Terapija traje 30 dana.
Za opekotine: primeniti propolisovu mast i alkoholni ekstrakt propolisa (10-15 %) u vazelinovom ulju.
Za zube: u slučaju karijesa, dvaput dnevno ispirati usta prokuvanom prohlađenom vodom u kojoj se stavi 20 kapi alkoholnog rastvora propolisa. Terapija traje 1-2 meseca.
Za pupak (deteta posle rođenja): na pupak pre kupanja staviti pločicu propolisa, čistog ili zamešanog sa kašičicom meda, u cilju sprečavanja infekcije.
Za rane posle operacije (debelog creva i anusa ): mazati 20%-tnim alkoholnim ekstraktom propolisa pomešanim sa recinusovim uljem u odnosu 1:1.
Za reumu: zagrejani propolis zamesiti, istanjiti i napraviti kao tanku lepinjicu, pa staviti na bolno mesto i držati u toku cele noći. Terapija traje 7 dana.
Za sećernu bolest (dijabetes): kapi propolisa (5-10) staviti u malo mlake vode i tu mešavinu popiti. Mogu se uzeti i sa komadićem sredine hleba.

Advertisements

Single Post Navigation

2 thoughts on “Propolis kao lek

  1. Dosta korisnih informacija o propolisu i djelovanju na ljudsko zdravlje možete naći na http://propolis1.blogspot.com/

  2. Veliko hvala Marinko,zaista dosta korisnih informacija o blagotvornom dejstvu propolisa.Preporuka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: